Allt om handarbete

49 miljarder lägger vi på presenter

Att ge en gåva ska man göra för att man känner för det och vill göra någon glad, vilket det är många som vill. Faktum är att vi ger gåvor för 49 miljarder årligen. Hälften så mycket som vi tror vi ger enligt en undersökning från Nordea, vilket kan skapa problem i plånböckerna. 

3847015-map-of-gotlandNordea har gjort en undersökning där de tagit fram hur mycket hushållen lägger på presenter under ett år, och resultatet har blivit ögonhöjande mycket. Nästan dubbelt så mycket som hushållen trodde sig göra av med. Vi lever i en tid då internet möjliggör mycket och att skicka presenter är bara några knapptryckningar. Exempelvis finns https://www.godisboxen.se/ där man kan skicka iväg ett tack eller grattis. Vilket är fantastiskt. Och självklart ska vi fortsätta att skicka iväg och köpa presenter, för det är något magiskt med det. Men vi bör få in presenter i vår budget.

Se presenter som en del av livet

Presenter är en del av livet, men ofta tänker vi inte på att ta med dem i våra beräkningar och när vi ser över våra utgifter. Det är ofta bröllopspresenten som blir den dyraste och som man lägger tusentals kronor på, men de som har det jobbigast är barnfamiljerna som om vart annat går på barnkalas och behöver ha med dig present.

”Enligt undersökningen lånar låginkomsttagare i högre utsträckning till presenter och höginkomsttagare utnyttjar oftare kreditkortet. Äldre män tycks ha lättare att tacka nej till fester om de inte känner att de har råd.”(läs mer)

Så, tänk på att planera in presenter i budgeten och välj med hjärtat för att få någon annan glad.