Allt om handarbete

Bygg en fågelholk

När du har fixat och gjort din trädgård fin, vill du förmodligen att de som gästar din trädgård ska trivas. En fågelholk kan vara både fin att ha och göra de fåglar som besöker din trädgård, riktigt glada. Vi ger dig instruktionerna på hur du bygger din egen fågelholk.

86321-birdhouse-on-tree

Instruktioner

Nu när hösten är här kommer även den bästa tiden att sätta upp nya fågelholkar. Då hinner de vädras ut och bli lite nötta så att de passar in i naturen omkring dem. På våren kommer sedan fåglarna att flytta in och skaffa ungar. Genom att bygga en fågelholk hjälper man fåglarna att hitta bra boplatser som de kan ha för att lägga ägg i. Fåglar väljer hellre äldre holkar att bygga bo i och därför är det alltså bra att holken får stå ute under vintern. Men holken kan även fungera som ett övernattningsställe för de fåglar som inte ger sig i väg över vintern. Hur bygger du då din egen holk? Här kommer en beskrivning:

  • För att göra en bra fågelholk behövs obehandlat och ohyvlat virke. På så sätt halkar inte fåglarna och de blir heller inte sjuka av skadliga kemikalier.
  • Du behöver snedsåga mellan framstycket och bakstycket. Då får du passform på takstycket.
  • När det gäller hålet som fåglarna ska gå in i boet genom, gäller det att du borrar det snett uppåt inåt. Annars kan regnvatten rinna in.
  • Du bör även klä taket med tjärpapp för att inte fukt ska tränga in.
  • På holkens baksida bör det finnas ett långt längsgående trästycke. Med detta fäster du holken mot underlaget.
  • För att hitta exakta mått på holken kan du söka på nätet. Där finns olika ritningar. Hitta en som passar dig.

Placera din holk

När du ska placera holken bör du tänka på att inte spika direkt i det träd eller den husvägg du vill sätta upp holken på. Satsa istället på att försöka hänga upp den på ett bra sätt i en gren. Se även till att du sätter holken ganska högt upp så att fåglarna kan vara säkra på att inte bli attackerade av katter.