Allt om handarbete

Ett klassiskt svenskt märke gör comeback

Vi skrev nyligen om Tärnsjö garveri och deras samarbete med märken som Acne, Hermès och Gant. Tärnsjö är dock inte det enda svenska företaget vars lädervaror upplever en renässans.

Sedan något år tillbaka samarbetar Jofama med den kända modebloggaren Kenza Zouiten. Om du inte vet vem Kenza är kan du läsa hennes blogg, som har ett stort antal läsare varje dag. Om du inte vet vad Jofama är kan du fråga din morfar eller farfar, för äger någon av dem en skinnjacka är det mycket möjligt att den är av detta märke.

Jofama grundades 1926 i Malung och har länge tillverkat kläder i skinn, för såväl vardag som MC-åkning. Kombinationen anrikt märke från Dalarna och ung bloggstjärna från Stockholm kan kännas märklig, men som vi redan skrivit om på den här sidan så är den snarare typisk för 2000-talets första år. Vi har som sagt sett många samarbeten mellan gamla märken och uppkomlingar, inte minst när det gäller skor. Jofama är dock framför allt inriktade på jackor, och du hittar ett urval av deras snyggaste grejer här.

Väskor

Även på väskområdet finns många skickliga tillverkare i Sverige. Dessa har hittat en ny marknad genom att samarbeta med om inte Acne så liknande märken, bl.a. Filippa K. Trots att dessa väskor görs i Sverige är de inte särskilt dyra, och om man sköter dem rätt kan de hålla åtminstone en halv livstid. Det finns produkter även för att vårda finare läder, så gå inte lös med skovårdsprodukterna på väskan.