Allt om handarbete

Gör gott med hantverk

Att pyssla med handarbete är kul men det kan också vara till stor nytta. En som verkligen utnyttjat sina sykunskaper till att göra gott är kvinnan som började sy kläder till för tidigt födda barn.

4058654-a-set-of-children-s-clothes-hanging-on-a-clothesline

Vi har tidigare skrivit om en kvinna som började sticka egna kläder till sina barn.

”Och det är inte allt man kan göra med garn till exempel började en gotländsk kvinna att sticka egna kläder till sina barn och när dem nu lämnat hemmets trygga vrår har hon istället börjat sälja sina produkter i butik skriver Ystads Allehanda i en artikel.” Läs mer.

Syr till små barn

Men något som är ännu mer populärt är att sy egna kläder till sig själv och sina barn. På Aftonbladet.se kan man exempelvis läsa om en kvinna som fått en idé om att sy små kläder till för tidigt födda barn. Hon kom på idén efter att hennes egen dotter föddes för tidigt och det inte fanns några plagg att köpa som var så små att de passade dottern. De kläder som fanns att köpa var dessutom mycket dyrare än kläderna för de normalstora barnen.

1 300 kvinnor i nätverket

När kvinnan satte igång och sy lyckades hon tillverka nästan 20 klädpaket under en höst som hon gav bort i julklapp till föräldrar med för tidigt födda barn på sjukhuset i Gävle. När hon gjort detta fick hon mersmak och började starta en större insamling för kläder till för tidigt födda. Intresset var stor och fler och fler kvinnor började sy. I dag ör det över 1 300 kvinnor som syr regelbundet till insamlingen. De kvinnor som syr har kontakt med vårdpersonal i hela landet, som säger till när de behöver kläder.