Allt om handarbete

Hantverket kommer tillbaka

Efter att modet länge handlade om framför allt slit och släng, och sportkläder sydda i Kina, ser vi nu en renässans för det handgjorda, det välgjorda och det omsorgsfullt formgivna men samtidigt funktionella. Klassiskt hantverk helt enkelt.

Det finns numera många exempel på hur modeföretag samarbetar med klassiska, familjeägda hantverksföretag som inte gått under i outsourcingens tidevarv. Några exempel på detta:

  • Tärnsjö garveri i Dalarna har samarbetat med såväl nya, heta modemärken som med gamla anrika modehus. Man har gjort bälten för ACNE, och andra accessoarer för Hermès. Någonstans däremellan placerar sig Gant Rugger, som valt att låta accessoarer som iPhonefodral och bälten göras i Tärnsjö.
  • De bästa herrskorna i hela världen görs enligt många i Northampton i England, och ett av de äldsta företagen där är Trickers, som gjort skor för hand sedan 1829. Kvalitet är enligt en känd jeanstillverkare alltid på modet, men frågan är om det någonsin varit så mycket på modet som det är nu. Alla modebutiker med självaktning verkar idag ha lanserat en eller flera skor i samarbete med Trickers. Det är naturligtvis kul, men det är lite trist att resultatet ofta känns väldigt samtida, på ett sätt som nog kommer att vara ute om några år.
  • En av Trickers stora konkurrenter, Grenson, vill naturligtvis inte vara sämre. Därför har man lanserat en kollektion i samarbete med en engelsk tillverkare som också är känd för sin hög kvalitet och gedigna hantverk: oljerockstillverkaren Barbour, vars jackor bara verkar bli mer och mer populära, sannolikt tack vare just kvaliteten och hantverket.