Allt om handarbete

Pyssel i hela landet

En stadig trend de senaste åren, som ser ut att hålla i sig, är att det blir allt mer populärt med pyssel. Det hänger delvis samman med hantverkstrenden, och med motviljan mot att köpa allting i affären. Att göra något själv, även om det bara är en liten prydnadssak, ger en inre tillfredsställelse som inte kan köpas för pengar.

Att pyssla är naturligtvis en utmärkt aktivitet att ägna sig åt tillsammans med sina barn, inte minst på sportlov, påsklov och andra ledigheter. Lokaltidningen Commersen har pratat med Ulrika Hjorth, som säger:

Att gå till hobbyaffären varje gång man ska pyssla med barnen är nästan provocerande dyrt. Några basprylar som papper, lim och glitter är bra att köpa och ha hemma, men annars behöver du inte så mycket nytt för att kunna pyssla. Återanvänd sådant som ni har hemma, använd tyget i avlagda kläder och spar på toarullar och kartonger. Jag brukar samla allt i en ”skapamedskräppåse” som jag plockar fram när det är pysseldags.

Pyssel på annat håll

Men även i andra sammanhang växer intresset för att pyssla. Sydsvenskan berättar om ett feministiskt möte i Malmö i november förra året. På programmet stod frågor som kvinnor i asylprocessen, feministiskt självförsvar, frukostseminarium med Gudrun Schyman, och pyssel. I ett speciellt pysselrum kunde besökarna göra pins, trycka tröjor, tillverka julpynt m.m. Det kan vara skönt att arbeta med händerna när man lyssnat på föreläsningar i flera timmar. På detta sätt aktiverade feministerna på mötet båda hjärnhalvorna. De ansvariga för pysselrummet bekräftade för reportern att det varit fullt i rummet under hela mötet.