Allt om handarbete

Smålänningarna snålast presentköpare

Att lägga pengar på presenter är något som många svenskar tycker om att göra. Men smålänningarna är de som är absolut snålast, medan sydsvenskarna är mest generösa.

5761939-julklappar

Vi svenskar spenderar varje år en stor summa pengar på presenter till varandra och enligt en text som vi skrivit tidigare spenderar vi faktiskt mer pengar på presenter än vad vi tror. I den här uträkningen av kostnader för presenterna ingår allt från julklappar och födelsedagspresenter, till gå-bort-gåvor och egengjorda presenter. Att vi spenderar så här mycket pengar beror förmodligen på att det blir allt viktigare att visa sina uppskattning med materiella ting. Men det är inte alla som lika mycket hakar på trenden att spendera massor på presenter.

Smålänningarna är snålast

I Jnytt kan man läsa att de som bor i Småland är absolut snålast när det gäller att lägga pengar på presenter. De lägger nämligen bara runt 3 000 kronor per person på presenter och det är alltså minst i hela landet. Männen köper dock fler presenter än kvinnorna. Den del i landet där man lägger absolut mest pengar på presenter är i söder. I Sydsverige lägger man nämligen över 4 000 kronor per person på presenter och hamnar därför högst upp på listan. I Stockholmsområdet ligger man någonstans i mitten och spenderar 3 500 kronor på presenter per person.

Vanligare att ge till välgörenhet

Något annat man kan läsa i artikeln är att allt fler köper välgörenhetsgåvor istället för prylar i present vid olika tillfällen och högtider. Unga personer är de som är mest öppna för att byta ut det materiella mot att ge något till någon som verkligen behöver och för att bidra till välgörenhet. Endast en tredjedel av de personer som är över 55 år kan tänka sig att ge till välgörenhet istället för att ge bort en pryl. Siffran för folk mellan 15 och 22 år är högre och hela 60 procent i den här åldersgruppen planerar på eller kan tänka sig att ge bort pengar till väl behövande istället för att ge prylar till sina nära och kära.