Allt om handarbete

Sticka färgglatt

Snart är hösten här, och då kommer man att vilja ha värmande och helst också färgglada plagg att vira in sig i. Den som inte är så snabb med stickorna gör bäst i att börja sticka redan nu, så att plagget hinner bli klart lagom tills mörkret och kylan infinner sig.

Vad ska man då sticka för någonting? Vad man vill, anpassat efter sin skicklighet med stickorna. Tröjor, mössor, halsdukar m.m. är saker som livar upp i höstmörket. Några saker man kan låta sig inspireras av är:

  • Det danska klädmärket Humör, som utmärks av humor och starka färger.
  • Indianmönster från både Nord- och Sydamerika. Ralph Lauren har gjort en del plagg i nordamerikanska mönster, bl.a. den skjortliknande Beacon Jacket. Eller bildgoogla aymara, ett indianfolk som bl.a. lever i Bolivia och Peru.
  • New rave är en stil som många redan har glömt bort, alternativt förträngt, men i fråga om färgrikedom saknar den motstycke. Märket framför andra inom denna stil hette Cassette Playa, och dess arv förvaltas idag framför allt av designern Jeremy Scott. Googla någon av dessa, och du kommer att hitta en hel del inspiration.

Sedan finns det andra intressanta garner, som inte utmärks av sina starka färger. Det går att väva garn av hund- och katthår. Mer närproducerat än så kan det inte bli.