Allt om handarbete

Teknik och elektronik – dagens pyssel?

Den pyssliga och fingerfärdiga människan är vanligtvis inte bara duktig på traditionellt pyssel som klipp-och-klistra, sy, sticka eller måla. Har man lätt för att lära sig pilliga saker brukar man även ha relativt lätt för att bli snabb på mobiltelefoner och andra tekniska prylar. När människor sms:ar kan man enkelt se stor skillnad på vilka som är fingerfärdiga eller inte. Vissa sms:ar så snabbt att man knappt hinner blinka innan sms:et är ivägskickat medan andra kan sitta i tio minuter, en kvart för att formulera och skriva in ett enda sms i telefonen.  Man ser dessutom tydligt att 80- och 90-talister har väldigt mycket enklare att anpassa sig och hantera dagens teknik än till exempel 50-talisterna.

Fysiska förändringar på grund av tekniken

I och med att samhället blev allt mer datorbaserat så växte även ”folksjukdomen” Musarm fram för ganska många år sedan nu. En så kallad musarm är något man kan drabbas av om man sitter hela dagarna framför datorn och arbetar. Eftersom musklerna då tvingas göra i princip exakt samma rörelser dag ut och dag in så är det inte konstigt att de blir påverkade och överbelastade. Även de som inte arbetar med datorn som redskap, tenderar att sitta framför datorn allt mer. Idag använder vi internet och datorer till i princip allt. Det betalas räkningar, det spelas på online casino, det shoppas, det beställs mat, det umgås via Facebook och Twitter och så vidare. Helt enkelt så sitter idag allt fler, allt mer framför datorn och det är nästan som att våra teknikprylar och internetbaserade underhållning är den nya tidens pyssel.

Musarm var nog det första sjukdomsbegreppet som kom i och med teknik. Efter det har det däremot dykt upp allt fler åkommor. Man pratar idag om sms-tummar och Super Mario-tummar hos de som sms:ar eller spelar tv-spel för mycket.

Samhället bli allt mer digitalt och teknikbaserat och det gäller att ta hand om kroppen och röra på sig extra mycket om man har ett arbete där man sitter framför en dator hela dagarna. Det talas allt mer om ergonomi och bra arbetsförhållanden idag och det blir allt viktigare i takt med att de stillasittande arbetena ökar. Ta en bensträckare ibland, använd dig av ett höj- och sänkbart skrivbord så att du även kan stå upp och jobba och se till att du sitter i en position som är bra för din kropps välmående.