Allt om handarbete

Till den som redan har tio par raggsockor

Nu närmar sig julen, och många runt om i vårt avlånga land funderar på vad de ska ge sina nära och kära i present. Hantverk står ju högt i kurs nu för tiden, men om man har en stickande mamma, mormor, farmor, fru eller kanske morfar (vem vet?) så har man kanske redan tio par raggsockor, två hemstickade tröjor, tre halsdukar, flera mössor och några par vantar. Vad ska man ge en sådan person i julklapp?

Förutom stickning är ju fotografering en populär hobby i Sverige, och många som stickar fotograferar även, eller känner någon som gör det. Då kan man framkalla ett uppförstorat foto på en canvastavla. Om det blir uppskattat eller ej beror på hur väl motivet stämmer överens med mottagarens intressen och estetiska preferenser. Ett tips kan vara att inte ge en tavla föreställande Mortiis eller någon annan black metal-musiker till en kristdemokrat. Ge heller inga bilder där kött förekommer till veganer eller vegetarianer.

Ett foto kanske?

Om du själv inte är en tillräckligt skicklig fotograf, och inte heller känner någon som är det, så går det att hitta motiv på andra håll. Bilder med creative commons-licens går ofta att använda utan att hamna i upphovsrättsliga bekymmer. Annars rekommenderas att helt enkelt fråga fotografen, om du hittar en bild på nätet som du tror skulle passa. För det mesta blir han/hon så glad att du får använda bilden gratis. Googla dock gärna namnet först, så det inte visar sig vara någon känd fotokonstnär, vars existens du bara råkat missa helt.