Allt om handarbete

Vad gör barnen när du knypplar?

Upp till en viss ålder kan man ju tycka att barn inte ska utsättas för något väsentligt politiskt tryck i sina lekar. Inte heller ska de nödvändigtvis ”tvingas” in i vuxenvärldens strukturer, såsom med genus och datorer. Det ska komma naturligt. Om en flicka vill sticka en kofta till sig själv eller om en pojke hellre vill lära sig att virka och sy istället för att svarva brännbollsträn måste han få göra det.

Det är svårt att veta vilket förhållningssätt man ska ha till sina barns lekande och leksaker men den bästa tumregeln är förmodligen att man låter barnen bestämma vad de vill leka med. Och hur de vill leka. Man ska inte grubbla så mycket över vad som är korrekt och vad som är pedagogiskt maximerat. Det är inte därför du knypplar till exempel. Nej, köp mer leksaker på nätet som inte har någon sorts pedagogisk funktion förutom den som är inbyggd hos barnet. Här är en studie som Svd.se har skrivit om i ämnet:

Enligt dem motverkar många moderna leksaker sitt syfte: i stället för att utveckla barns kreativitet så hämmas de i sin utveckling. De små barnen blir passiva åskådare inför leksaker med en massa funktioner i stället för de upptäckare och problemlösare som de innerst inne är, skriver Science Daily.
Forskarna rekommenderar i stället gamla hederliga leksaker som klossar, bollar och kritor som de menar väcker nyfikenhet och kreativitet hos barn.