Allt om handarbete

Virka hårdare

Att virkning skulle vara en syssla reserverad endast för de som är lugna till både sinne och kropp är något av en missuppfattning. Visst kan det ha varit så att det bara var kvinnor som förr satt och knypplade och virkade i lugn och ro. Men virkning har blivit något av en folkrörelse i Sverige och USA. Det kan liknas med en subkultur i stil med grunge eller att cykla på single speed-hojar. Visst, det kanske inte är ett sätt att gå ner i vikt snabbt på men det är i alla fall inte förknippat med den gamla tidens knypplande och stickande.

Knit Bombing – virkning på stan

Den amerikanska företeelsen att virka mönster på eller runt föremål i offentliga miljöer. Typiska objekt för knit bombing (virk-bombning, fritt översatt) är saker i metall och fasta objekt. Kvarglömda cyklar, broräcken, soptunnor, gatskyltar och lyktstolpar. Det gäller i stort sett alla sorters stolpar. Man virkar ofta mönstret på annan ort innan man tar sig till den plats man vill förgylla med sin virknings-konst. Där flätar man samman sitt färgglada budskap runt en knappen på ett övergångsställe eller runt relingen på en båt vid kajen.

Oftast är det inget särskilt politiskt motiv utöver det uppenbara fredliga budskapet i att sprida värme och kärlek med sina stickade och virkade små stycken. Det är som att man även vill klä världen vi lever i, i samma omtanke och färger som vi klär oss själva. Knit bombing är egentligen inte mer annorlunda är graffitti. Det enda är att det känns lite mjukare med knypplade mönster i ull och att man bara behöver en sax för att sanera.